Michael Ryan, directorul OMS însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară, îndeamnă autoritățile din statele europene să pună cazurile de contact în carantină.
Cazurile de COVID-19 au explodat în Europa, în ultimele săptămânii. Autoritățile au fost nevoite să impună noi restricții din cauza numărului îngrijorător de cazuri.
În opinia lui Michael Ryan, persoanele care au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 ar trebui plasate de urgență în carantină. În acest fel, transmiterea virusului ar fi diminuată.
”Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii. Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic, iar acesta unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari.
Aproape jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută. Prea multe țări au trasat o linie de sosire imaginară și, atunci când o trec, decelerează unele dintre măsuri. Este o situație dură acum pentru statele din Europa și America de Nord, să revină într-o posibilă carantină, oamenii sunt epuizați, sunt obosiți și nu este o situație ușoară pentru Europa, America de Nord. Dar există speranță, există o șansă să întoarcem situația”, a declarat luni Michael Ryan.
De asemenea, directorul general al OMS a făcut apel la autoritățile din toate țările să se concentreze pe elementele fundamentale pentru a stopa răspândirea coronavirusului.
„Știu că există oboseală, dar virusul a arătat că, atunci când lăsăm garda jos, poate țâșni vertiginos și să pună în pericol spitalele și sistemele de sănătate. Așa că este important ca toate guvernele să se concentreze pe elementele fundamentale care ajută la întreruperea lanțurilor de transmisie și să salveze vieți și mijloace de trai”, a spus Tedros Ghebreyesus.
Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 186.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.
Până astăzi, 5.996 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 19.10.2020 (10:00) – 20.10.2020 (10:00) au fost raportate 65 de decese (34 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București. (CITEȘTE ȘI: UN AMBULANȚIER DE PE SALVARE DIN TELEORMAN S-A SINUCIS ÎN SPITAL! ÎȘI INFECTASE FAMILIA CU NOUL CORONAVIRUS)
Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.
61 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități și pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.